Ninský Kvet soli – Minerál života, Minerál zdravia

Kvet soli je soľ vo svojej najoriginálnejšej podobe, je to „kaviár medzi soľou“, výrobok vynikajúcej kvality a špecifickej gurmánskej chuti s bohatou zmesou minerálov podieľajúcich sa na takmer všetkých metabolických funkciách organizmu. Vďaka svojim špecifickým fyzikálno-chemickým vlastnostiam nachádza široké uplatnenie vo výživových, či dieteticko-terapeutických procesoch. Je produktom metabolizmu rias a špecifických mikroorganizmov, čím má najživšiu a najaktívnejšiu energetickú štruktúru, pretože je kompletne prírodný a nespracovaný. 

Kvet soli je soľ najvyššej kvality, ktorá poskytuje optimálnu absorpciu a využitie svojich minerálov v ľudskom tele. Zahŕňa v sebe viac ako 75 rôznych esenciálnych (telu nevyhnutných) minerálov, vrátane sodíka, draslíka, kalcia a horčíka. Je tiež bohatým zdrojom stopových prvkov ako sú jód, fosfor, bróm, zinok, železo, mangán, meď a kremík. Tieto minerály sú potrebné na vytváranie vitamínov a enzýmov. Taktiež má schopnosť absorbovať množstvo toxínov z chemicky ošetreného jedla a prostredia. 

Ako vzniká Kvet soli

Soľ v chorvátskom Nine je "vyrábaná" bez ľudského zásahu. Slnko, Jadranské more a vietor z Velebitu (horská oblasť Chorvátska), to sú jediné faktory, ktoré produkujú ten najcennejší a zároveň najbežnejší minerál nášho života. Kým tradičná morská soľ vzniká usadzovaním na dne soľných bazénov, kvet soli zostáva na povrchu morskej hladiny ako jemné kryštáliky spojené s morom, podobá sa okvetným lístkom plávajúcim na hladine. Zberá sa jemne, ľudskou rukou, pomocou dreveného mikrónového sita.

 

Kvet soli a tehotenstvo / dojčenie

Obzvlášť počas tehotenstva a následného dojčenia prechádza ženské telo veľkými zmenami. Jednou z hlavných zmien je zadržiavanie vody v organizme, ktoré môže byť spôsobené aj nadmerným príjmom soli. Rýchle občerstvenie, spracované jedlo, či polotovary obsahujú vysokú koncentráciu „skrytej soli“ a nesú v sebe ďalší nežiaduci efekt, a to zvyšovanie krvného tlaku. Kvalitná soľ je však odporúčaná ako súčasť dennej výživy. Prijímanie rozmanitej a vyváženej stravy bohatej na nespracované suroviny, osolené na konci prípravy prírodnou morskou soľou je základným pilierom nášho zdravého života. Na udržanie optimálneho objemu vody v organizme a pre správne fungovanie metabolizmu je obzvlášť dôležitý denný prísun minerálov obsiahnutých v kvete soli. Nedostatok mikronutrientov v organizme tehotnej ženy prechádza následne priamo do zloženia materského mlieka, ovplyvňuje metabolické procesy, vplýva na vývoj plodu a dieťaťa. 

Kvet soli vo výžive dieťaťa

Keď dieťa dosiahne vek jedného roku života, morská soľ sa stáva neodmysliteľnou súčasťou jeho jedálnička. Ninský kvet soli je optimálny pre detský organizmus, pretože je základným zdrojom prírodného jódu a ostatných významných mikroživín. Vďaka svojej ekologickej, nerafinovanej podobe je odporúčaný ako súčasť výživy dieťaťa po prvom roku.

Podľa odporúčania pediatrov, by maximálny denný príjem soli nemal presiahnuť:

  • U detí vo veku 1-3 roky – 2g soli denne
  • U detí vo veku 4-6 rokov – 3g soli denne
  • U detí starších ako 7 rokov je maximálna dávka soli stanovená rovnako ako u dospelých – 5g soli denne (*podľa odporúčania WHO)

Pri špecifických diagnózach ako je napríklad Cystická fibróza, kedy v dôsledku genetického defektu je porušená tvorba a funkcia chloridového kanálika, je potreba soli pre organizmus násobne vyššia. Do potu detí postihnutých CF sa vylučuje veľa soli (NaCl), preto sa nazývajú aj “slané deti”. „Slanosť“ bábätka je jedným z prvých znakov, ktoré prezrádzajú toto ochorenie, pretože aj letmý dotyk pier s pokožkou týchto detí chutí nezvyčajne slano.

U dojčiat a malých detí je odporúčanú dennú dávku soli potrebné navýšiť približne o 58 mg – 116 mg/kg hmotnosti. Takže priemerné 3-ročné dievčatko vážiace 15kg musí denne prijať o 0,9-1,7g soli viac ako bežné dieťa. V horúcich letných mesiacoch sa môže táto navýšená potreba soli aj zdvojnásobiť. U starších detí a dospelých sú tieto potreby individuálne. (*konferencia CF, Bratislava, 2018) 

Kvet soli a štítna žlaza

Hormonálna aktivita štítnej žľazy má priamy vplyv na metabolizmus človeka a je zodpovedná za normálny rast a vývoj organizmu. Pretože hlavnou príčinou zníženej činnosti štítnej žlazy je práve nedostatok jódu v strave, ten je odporúčané suplementovať na dennej báze. Kvet soli, ako nespracovaná soľ bohatá na prírodný jód z morských rias je ideálnym prírodným riešením bez dodatočného zaťaženia organizmu chemickými aditívami, ktoré sú často obsiahnuté v komerčných liečivách.

Porucha činnosti štítnej žľazy môže spôsobiť zmeny v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, ale taktiež minerálov a vitamínov. Keďže si naše telo väčšinu vitamínov a minerálov nedokáže vyrobiť samo, je plne závislé od príjmu týchto mikronutrientov z našej stravy. Pre zachovanie zdravia štítnej žľazy a ostatných endokrinných žliaz, je dôležité používať prírodnú morskú soľ, ktorá udržiava homeostázu vody a minerálov v organizme a reguluje nadbytočnú tvorbu stresových hormónov. 

Kvet soli a respiračné ochorenia

Zvlhčovanie nosovej sliznice a nosohltanu, rovnako ako aj samotné inhalovanie sú považované za veľmi efektívny spôsob udržiavania zdravého dýchacieho traktu. Epitel zdravej nosovej sliznice je schopný čistiť prijímaný vzduch a chráni tak organizmus pred vplyvom nečistôt, alergénov, baktérií a vírusov. Výplach nosa vodou s kvetom soli má okamžitý účinok pri nádche, upchatom nose a horšenom dýchaní. Účinne riedi hlieny, zmierňuje podráždenie, suchosť, či opuch nosovej sliznice. Jednoduchosť prípravy roztoku umožňuje použitie tejto metódy kedykoľvek v domácom prostredí. Roztok je navyše stále čerstvo pripravený, nemusíte sa preto obávať jeho možnej kontaminácie pri zlých skladovacích podmienkach.

Roztok s kvetom soli: 1 gram kvetu soli rozpustíme v 100 ml vriacej vody. Následne necháme vychladnúť približne na telesnú teplotu. Nalejeme roztok do konvičky na preplach nosa, priložíme k nosovej dierke zo strany, preplácheme jednu nosnú dierku vytekaním roztoku cez druhú dierku. Postup opakujeme na opačnú stranu.

Kvet soli a gastronómia

 

Ninský kvet soli je viac ako len ochucovadlo. Je to prírodný diamant, ktorý svieti na tanieri a predstavuje konečnú bodku šéfkuchárovho dotyku s jedlom. Je to niečo ako podpis umelca, posledný ťah štetcom pri dokončovaní maľby. Vo svojej bezchybnej kryštalickej podobe zanecháva bohatú, dlhotrvajúcu chuť v ústach ako kvapka vína. Nepoužíva sa v procese varenia, ale na konci ako posledný dotyk.  

(*informácie obsiahnuté v tomto článku sú čerpané z údajov uverejnených na stránke www.solananin.hr)