Esenciálne oleje pre zlepšenie nálady a podporu duševného zdravia

etericke oleje baner-Recovered-min

Fyzické zdravie človeka neznamená iba neprítomnosť chorôb, rovnako ako duševné zdravie neznamená iba neprítomnosť duševných chorôb. Je to oveľa viac. Boli sme toho svedkami za posledný rok, keď nás príroda testovala mnohými spôsobmi (pandémiou koronavírusu, fyzickou izoláciou, zemetraseniami, či masívnymi požiarmi). Okrem šťastia a spokojnosti je najlepším ukazovateľom duševného zdravia kreativita. Keď nie sme unavení, vystresovaní alebo vyčerpaní starosťami a povinnosťami, môže prísť na rad kreativita, ktorá je tiež ukazovateľom nášho plného mentálneho potenciálu.

Takmer dve tretiny dnešných chorôb sú  zapríčinené práve neustálym životom v strese. A pritom stačí tak málo - kvalitný odpočinok. Dajte si prestávku v práci bez toho, aby ste mysleli na nedokončené úlohy, každú pol hodinu vstaňte od počítača a poprechádzajte sa po miestnosti alebo sa pozerajte do diaľky (cez okno).  Nezabúdajte tiež na dostatočnú hydratáciu, pretože voda pomáha odplavovať stres a nahromadené toxíny von z tela. Je taktiež dokázané, že pravidelné cvičenie výrazným spôsobom pomáha duševnému zdraviu. Stačí ľahké ranné precvičenie krku a ramien alebo prechádzka do práce na čerstvom vzduchu a dennom svetle. Rozvoj návyku zdravého spánku a investovanie času do budovania pozitívnych vzťahov a priateľstiev tiež pomáha znižovať hladinu stresu.

Všetky vyššie uvedené metódy pomáhajú nášmu telu začať s obnovou rovnováhy a uvoľnením stresu, napätia, úzkosti, mentálnych blokád a emočných toxínov. Dospieť do stavu šťastia, potešenia a uspokojenia spolu so sprevádzaným vylučovaním hormónov serotonínu, dopamínu a endorfínov, vám môžu pomôcť esenciálne oleje. Je všeobecne známe, že silné vône môžu prostredníctvom čuchu a časti mozgu spojenej s emóciami a mentálnymi aktivitami vplývať na náš celkový psychický a fyzický stav. Práve tým sa zaoberá aromatológia - odvetvie známej aromaterapie, ktoré študuje vplyv vône silíc na správanie a náladu človeka.

Krása účinku éterických olejov tkvie v tom, že majú vlastnosti, ktoré sa prispôsobia vášmu telu. Ak ste v strese, pomôžu vám relaxovať a upokojiť sa súčasne, ale tiež odstrániť únavu. Napríklad citrusové a sladké pomarančové vône, prípadne kvetinové vône levandule, pačuli a ylangylangu. Zvýšiť životný elán, vyčistiť myšlienky, a zlepšiť sústredenie vám pomôžu napríklad vône eukalyptu, rozmarínu, citrónu alebo borovice.

Ostatné oleje s podobným stimulačným účinkom, ako napríklad mandarínka, pomaranč alebo zázvor, môžu byť dobrými spojencami pre vyššiu produktivitu a zároveň majú relaxačný vplyv na psychiku. Pre lepšiu pamäť sú štandardne účinné štyri oleje: rozmarín, šalvia, levanduľa a mäta. Esenciálne oleje zo šalvie, harmančeka, levandule, jazmínu a rozmarínu, ktoré pôsobia ako skutočné prírodné antidepresíva, môžu efektívne ovplyvniť rovnováhu emócií, najmä v prípade depresie. V prípade mierneho šoku použite mätu piepornú alebo tymián.

Aromaticno-ulje_1200x1200-min

V našej ponuke značky Sapunoteka nájdete tieto esenciálne oleje:

Šalviový esenciálny olej pre duševné zdravie - skvelý na zníženie krvného tlaku, zlepšenie koncentrácie a pamäte.

Mätový esenciálny olej znižuje stresový hormón kortizol (ale aj chuť na sladké), bolesti hlavy a migrény, osviežuje a stimuluje psychiku.

Pomaranč a mandarínka odstraňujú úzkosť a podporujú dobrú náladu.

Rozmarín, ktorý je známy tým, že už Egypťania, Gréci a Rimania používali jeho arómu na stimuláciu pamäte a zvýšenie energetickej hladiny a zmiernenie nervového vyčerpania.

Citrón - viacúčelový olej, ktorý je svojimi upokojujúcimi a osviežujúcimi účinkami podobný levanduli. Spôsobuje príval energie, osvieženie a evokuje pocit čistoty.

Levanduľa - známa ako „matka všetkých silíc“ je skvelá pre nervový systém, zmierňuje úzkosť, nespavosť a nervozitu vďaka linaloolu a linalylacetátu, ktoré majú sedatívny účinok.

Esenciálne oleje je možné používať jednotlivo alebo vo vzájomnej kombinácii. Takže napríklad pre vyhnanie starosti a upokojenie nervov môžete levanduľu kombinovať so šalviou, mätou alebo inými osviežujúcimi olejmi. Esenciálne oleje sú okamžitou prvou pomocou pri vyčerpaní či stresových situáciách a vítanou pomocou pre udržanie si duševného zdravia. Ľahko a diskrétne po nich siahnete, či už ich použijete v sprejoch, roll-onoch, aromalampách alebo difuzéroch (čiastočky silice rozptyľujú bez zahrievania, čím si zachovávajú svoje chemické zloženie a terapeutickú účinnosť). Ak nemáte možnosť použiť niečo z vyššie uvedeného, ​​tu je trik s miskou soli - nakvapkajte pár kvapiek esenciálneho oleja do hrubozrnnej alebo himalájskej soli a nechajte vône pomaly uvoľňovať do priestoru (soľ spomaľuje odparovanie oleja).

Pamätajte si, že na udržanie duševného zdravia je potrebné nájsť si vždy čas pre seba! A svojich „päť minút“ môžete nájsť v aromatických kúpeľoch alebo aromatických masážach, ktoré majú viditeľný relaxačný účinok na nervový systém a zlepšujú funkcie obehového a lymfatického systému už od prvého použitia. Aromamasáž môže odstrániť napätie z tela, najmä v oblasti hlavy, krku a ramien.  Je potrebné však používať iba kvalitné, stopercentne čisté a organické oleje a v prípade masáží ich nanášajte zmiešané so základnými, tzv. nosnými olejmi (éterické oleje by sa nemali nanášať priamo na pokožku). Sapunoteka masážny olej „Zmyselnosť“ je už kombináciou základných olejov s éterickými olejmi z voňavého pačuli, hrejivých tónov klinčeka a osviežujúceho citrónu.

Keďže všetky voňavé produkty Sapunoteka sú vyrobené z čistých éterických olejov, povedali by sme, že majú podobné relaxačné účinky. Taktiež pri písaní tohto článku si užívame relaxáciu, obklopení produktmi nádherných aróm, ktoré sa šíria priestorom.

Tak si nás tiež užite, doprajte si niektorý z našich voňavých produktov!

Marija Plavčić (zakladateľka Sapunoteky)