Čo je kolagén a prečo je pre nás taký dôležitý?

cartylis_top

Kolagén je základná, stavebná, vo vode nerozpustná bielkovina, spájajúca bunky tkanív, kostí a šliach. Nachádza sa v chrupavkách kĺbov a tvorí zhruba 75% našej pokožky.  Kolagén môžeme označiť aj ako tzv. lepiacu hmotu tela živých organizmov, drží naše telo pohromade vďaka svojej jedinečnej pevnej štruktúre pozostávajúcej z troch proteínových reťazcov stočených do špirálovitého tvaru.

Okrem vplyvu na funkčnosť pohybového aparátu, nedostatok kolagénu viditeľne ovplyvňuje aj vzhľad pokožky, ktorá postupne stráca svoju pevnosť a odolnosť. Začnú sa objavovať prvé vrásky, pleť stráca hladkosť a nadobúda známky starnutia. 

Kým v mladom veku, približne do 25 rokov, produkuje ľudské telo veľmi veľké množstvo kolagénu, neskôr jeho produkcia prudko klesá, a to dokonca z roka na rok. Vyprodukovaný kolagén navyše prichádza o značnú časť svojej kvality – elasticitu, pevnosť a kompaktnosť. Po dovŕšení 45 roku života, tvorba kolagénu takmer úplne ustane, a preto je mimoriadne vhodná externá podpora dopĺňania kolagénu v záujme zachovania zdravého pohybového aparátu, ale taktiež zdravia pokožky, nechtov, či vlasov.

Základný faktor, ktorý ovplyvňuje tvorbu kolagénu - vek, ovplyvniť nevieme, existuje však celá rada ďalších ukazovateľov, ktoré výraznou mierou prispievajú k strate kolagénu ako  nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu, nedostatočná fyzická aktivita, strava chudobná na vitamíny A, C, E, železo a vápnik, minimum pobytu na čerstvom vzduchu, nedostatočná regenerácia po fyzickom cvičení, resp. cvičenie vedúce k zraneniu, a v neposlednom rade veľmi významným faktorom je stres.

S pribúdajúcim vekom sa taktiež fyziologicky znižuje hustota kostí a môže nastať ich odvápňovanie, čo má za následok oslabenie kostí, zvýšené riziko zlomenín a problémy s pohyblivosťou. Riziku osteoporózy sú taktiež vystavené ženy v menopauze. Správne zvolený kolagén je preto základným krokom k posilneniu kostí a k eliminácií horespomínaných rizík.

Menej známou skutočnosťou je, že kolagén okrem zabezpečenia pružnosti šliach, hladkého fungovania kĺbov, či navodenie mladistvého vzhľadu kožky, pozitívne vplýva aj na nervovýimunitný systém.

cartylis-collagen10-1

 

Aký kolagén si vybrať? 

Užitočnosť a nevyhnutnosť kolagénu sa stáva jednou z hlavných tém nielen farmaceutického sektora, ale rovnako je výzvou aj pre kozmetický priemysel. Na trhu je mnoho produktov tejto kategórie, ktoré častokrát prezentujú „osobnosti“ bez potrebného vzdelania, skúseností, či odborných informácií o propagovanom produkte. Je preto mimoriadne dôležité vybrať si správny výživový doplnok, v dostatočnej dennej dávke a miere vstrebateľnosti. Pri rozhodovaní je potrebné zohľadniť niekoľko skutočností:

  • Informácia o pôvode

Certifikovaná spoločnosť vo farmaceutickou priemysle je zárukou kvality, účinku a v neposlednom rade zdravotnej nezávadnosti výživového doplnku. Častokrát dlhý niekoľkoročný výskum, patentované vzorce, či špecializácia v oblasti ortopédie a zdravia pohybového aparátu zabezpečia optimálnu koncepciu a využiteľnosť kolagénu. Tieto výživové doplnky sú finančne nákladnejšie, avšak odrážajú reálne vynaložené náklady firiem na dlhoročný výskum, špecializáciu a optimalizáciu výživového doplnku s podloženými výsledkami na báze pozorovania u reálnych pacientov.

  • Miera vstrebateľnosti kolagénu

Vstrebateľnosť produktu je nemerateľná veličina, avšak pri svojom výbere vieme zohľadniť obsah látok v produkte, ktoré výrazne napomáhajú jeho vstrebateľnosti. Najdôležitejším vitamínom, ktorý preukázateľne zvyšuje tvorbu kolagénu a jeho vstrebateľnosť je vitamín C. Je nevyhnutným kofaktorom pri syntéze kolagénu. Ideálny je preto kolagén s obsahom vitamínu C, prípadne je mimoriadne vhodné užívanie samostatného vitamínu C spolu s kolagénom.

  • Stráviteľnosť kolagénu

Hydrolyzovaný kolagén rozložený na peptidy (malé kúsky s nízkou molekulovou hmotnosťou)  prírodného pôvodu, napr. hovädzieho je naším telom najlepšie využiteľný, nezaťažuje náš tráviaci trakt a nezanecháva nepríjemnú pachuť v ústach.

Hydrolyzovaný kolagén – Cartylis v sebe kombinuje všetky uvedené faktory. Obsahuje až 10g kolagénu v jednej dávke, je doplnený o vitamín C, D, E a selén, čo zaručuje optimálnu mieru vstrebateľnosti. Neobsahuje umelé farbívá, sladidlá, lepok, či laktózu, takže je vhodný aj pre osoby trpiace potravinovými intoleranciami. Praktické balenie v malej nerozbitnej tmavej fľaštičke umožňuje jednoduché použitie aj na cestách. Stačí premiešať a vypiť. Práškové formy sú častokrát ťažšie rozpustné vo vode a zaťažujú trávenie potrebou zmiešania s väčším množstvom tekutiny. Kolagén je hydrolyzovaný, hovädzieho pôvodu, čo zaručuje jeho ľahkú stráviteľnosťŠvajčiarska farmaceutická spoločnosť zameraná na výrobu produktov určených na liečenie muskuloskeletálnych bolestí Aptissen S.A., výrobca kolagénu Cartylis, je jednoznačnou zárukou kvality produktu.  

 

20