Poznáte leskokôrovku lesklú?

Ak ste pri jesennej prechádzke lesom mali trošku šťastia, mohli ste naraziť na leskokôrovku lesklú, Ganodermu lucidum, alebo jednoducho povedané hubu dlhovekosti známu ako Reishi.

Názov huby je odvodený od jej nápadne lesklého polkruhovitého alebo vejárovitého klobúku, ktorý pôsobí akoby bol nalakovaný. Rastie v lete a v jeseni, najmä v teplejších oblastiach, na živých, no častejšie už mŕtvych kmeňoch listnatých stromoch. Patrí medzi drevokazné huby, teda huby, ktoré rozkladajú živé aj mŕtve drevo a spôsobujú na stromoch bielu pleseň.

Možno sa na prvý pohľad zdá, že ide o škodca, ktorý ničí krásu našich lesov, no nakoľko sú všetky lekárne a obchody so zdravou výživou zaplavené množstvom produktov s obsahom huby Reishi, niečo na nej predsa len bude.

Leskokôrovká lesklá je najznámejšou medicinálnou hubou (hubou s liečivými účinkami) podobne ako ďalšie huby, ktoré môžete nájsť na pultoch predajní: Shiitake, Hliva, Cordyceps, Chaga, či Maitake. V čínskej medicíne je považovaná za jednu z najcennejších húb a jej zázračné účinky sú využívané už tisícky rokov. Našťastie si svoje miesto nachádza už aj v západnej medicíne a mnoho odborníkov potvrdzuje nezvyčajne široké spektrum pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Preto s Reishi začínajú pracovať i odborní lekári a odporúčajú ju svojím pacientom.


Zázračné účinky huby Reishi

Reishi podporuje celkovú vitalitu človeka a prežitie kvalitnejšieho a zdravšieho života. Azda najznámejší faktom je nepopierateľný vplyv na náš imunitný systém. Zaujímavosťou je, že Reishi pôsobí na náš imunitný systém presne tak, ako je to práve potrebné. Pri oslabenom imunitnom systéme, ktorý je potrebné chrániť pred vírusmi, baktériami a inými choroboplodnými zárodkami, ho dokáže stimulovať a posilňovať jeho funkciu obranyschopnosti. Reishi môžeme nazvať prirodzeným likvidátorom všetkého, čo do nášho organizmu nepatrí, či už ide o vírusy, baktérie, kvasinky, chlamýdie, alebo dokonca aj rakovinové bunky. Pri onkologických ochoreniach je využívaná sila Reishi pre zneškodňovanie rakovinotvorných buniek a zároveň pre posilnenie organizmu k lepšiemu zvládaniu chemoterapie, či inej konvenčnej liečby onkologického ochorenia.

Naopak, ak je imunitný systém príliš aktívny a napáda niektoré štruktúry vlastného tela (ako je tomu pri autoimunitných ochoreniach, alergiách, atopiách), dokáže túto imunitnú odpoveď organizmu stlmiť a zmierniť neprimeranú reakciu proti bežným látkam alebo vlastným zdravým bunkám.

Okrem nepopierateľného vplyvu na imunitný systém, pomáha Reishi udržiavať zdravú funkciu obehového systému, znižuje krvný tlak, výrazne posilňuje srdce a kardiovaskulárny systém a udržiava ho v dobrej kondícii. Harmonizuje hladinu cholesterolu, cukru a tukov v krvi.

Pre jej schopnosť regenerovať funkcie organizmu a aktivizovať ho, ju užívajú ruskí kozmonauti alebo šerpovia vo vysokých nadmorských výškach Himalájí.

Má výrazné adaptogénne účinky, pôsobí povzbudivo na celý organizmus, podporuje duševné zdravie a zlepšuje našu adaptáciu na stres. Eliminuje únavové stavy a syndróm vyhorenia. Už mnísi v taoistických kláštoroch užívali Reishi pred meditáciami, pre jej schopnosť upokojovať dušu, harmonizovať, zvyšovať psychickú odolnosť a schopnosť adaptovať sa na neustále meniace sa podmienky a okolnosti. Harmonizuje tiež hormonálne zmeny u žien, ako sú výkyvy nálad, návaly horúčav, padanie vlasov a podobne.

Ako vybrať kvalitnú Reishi?

Huby do seba ľahko vťahujú rôzne škodliviny z prostredia ako sú ťažké kovy, pesticídy či rádioaktivita, takže je veľmi dôležité poznať okrem pôvodu suroviny aj jej kvalitu a bezpečnosť. Vo voľnej prírode sa Reishi vyskytuje už len veľmi málo, ale keďže je to huba, po ktorej je veľký dopyt, je pestovaná vo veľkom objeme aj komerčne, v pestovateľských sadbách. Pre takéto pestovanie je nutné nájsť vhodný substrát, aby si huba zachovávala svoje zloženie a bola zdrojom biologicky aktívnych látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu. Vďaka tomuto pestovaniu je tiež lepšie možné využiť aj jednotlivé vývojové štádia Reishi, tj. zrelé huby, mycéliá, spóry atď. V každom štádiu môže mať totiž huba trochu iné zloženie, niektorých zložiek viac a iných menej.  

Reishi MycoMedica sa pestuje na organickom substráte. Základom tohoto substrátu je dubový masív, pričom pre výrobu extraktov sa používajú plodnice vo veku 6-9 mesiacov, kedy je koncentrácia účinných látok najvyššia.  Pri starších hubách sa koncentrácia účinných látok postupne znižuje a účinok nie je tak efektívny. Všetky produkty MycoMedica sú prísne testované v nezávislom nemeckom laboratóriu Agrolab. Aby bola zaručená pravosť a originalita jednotlivých účinných látok, všetky suroviny sú podrobené analytickému testu identity SEC s názvom MycoPrint, čo v preklade znamená "odtlačok prsta huby".  Týmto testom získate dvojitú istotu. Že na extrakciu bol skutočne použitý deklarovaný druh huby a  jednotlivé účinné látky boli vyrobené v prísne kontrolovanom procese extrakcie. Reishi je navyše spracovaná formou dvojitej extrakcie, ktorá obsahuje 30%ný podiel polysacharidov, čo je podľa skúsenosti odborníkov najlepšie forma pre riešenie zdravotných problémov.

Nech už chcete užívaním výživového doplnku pomôcť pri riešení akéhokoľvek zdravotného problému, vždy dbajte na kvalitu produktu a overeného výrobcu. Potom posilníte vaše telo presne tam, kde to potrebuje.