Ako zvládnuť škôlkarsky soplík rýchlo a bez stresu

Týždeň, dva? Alebo dokonca mesiac bez prestávky v škôlke? To je vaše dieťa potom skutočný rekordér a zaslúži si odznak bobríka zdravia. Neustále detské sople v kolektíve, s tým súvisiaca vaša nedobrovoľná OČR-ka, prípadne nútený „babysitting“ starých rodičov, ak má váš šéf maródky vášho dieťaťa už plné zuby. Zlý sen každej súčasnej matky a zároveň jeden z dôvodov prečo niektorí rodičia odkladajú nástup dieťaťa do škôlky, kým sa len dá. Neustála chorobnosť dieťaťa vyčerpáva nielen samotné dieťa, ale rovnako aj rodičov, prináša so sebou množstvo stresu, a v neposlednom rade má vplyv na váš finančný príjem.

... čo s tým?  

Nemôžete si dovoliť byť doma s dieťaťom do 6-tich rokov. Ono samé chce ísť do kolektívu, medzi kamarátov, potrebuje to pre svoj vývoj, pre svoju sebarealizáciu a získavanie sociálnych zručností. A v neposlednom rade, potrebujete to aj vy. Je čas oprášiť tie krásne červené šaty a vyleštiť lodičky. Púder už bude asi trochu zatvrdnutý, ale ten si kúpite cestou z práce. Dieťa potrebuje škôlku a vy potrebujete svoj život.

A teraz časť, ktorá sa vám nebude páčiť

Šaty už máte nachystané, lodičky vyčistené, stále však neviete čo s tým neustálym detským sopľom. Mám pre vás niekoľko tipov. Samozrejme, bude to vyžadovať isté investície a nejaký váš čas. Keď máte v tejto chvíli chuť vypnúť článok, vráťte sa k sekcii o červených šatách.

KROK č. 1: Inhalácia

 

Toľko omieľaná, toľko vychvaľovaná, tradičná, efektívna a predsa stále tak málo využívaná. Teraz si určite predstavíte veľký kompresorový inhalátor, pod ktorým vám vibruje všetok nábytok v byte, pri ktorom nepočujete, či Ema Alexa nakoniec miluje alebo nie, vidíte kopec hadičiek a súčiastok, s ktorými neviete čo robiť. Nemusí to byť tak.

Absolútne tichý, rýchly, prenosný, bez káblov a hadičiek. Zložený z dvoch dielov. PHILIPS Innospire Go. A opäť podliehate pokušeniu zavrieť tento príspevok v presvedčení, že ide o klasický PR článok a chcem vám iba nanútiť predaj niečoho. V podstate máte pravdu, ale na druhej strane sa strašne mýlite.

Som matka dieťaťa s cystickou fibrózou. Čo to je? Mám radosť, že neviete. A radšej nezačínajte ani googliť, nič povzbudivé by ste sa nedočítali. Podstatou je, že vám idem prezentovať svoje skúsenosti, svoj každodenný život a svoj zatiaľ úspešný boj s detskými chorobami.

Inhalácia je najefektívnejší, najrýchlejší a najúčinnejší spôsob, ako uľaviť dieťaťu pri nádche, kašli, či chronických ochoreniach a zároveň preventívny spôsob ako udržiavať dýchacie cesty čisté a zabraňovať tak usídľovaniu baktérii, či vírusov. Inhalovať môžete sterilný fyziologický roztok chloridu sodného, obľúbenú Vincentku, či lieky odporúčané vašim lekárom. Úžasné na tom celom je, že liek pôsobí priamo v dýchacích cestách, bez nežiaducich účinkov na črevný mikrobióm. Nie je nič horšie ako zasoplené dieťa, ktoré navyše ešte aj bolí bruško z tabletových foriem lieku. Inhalácia s PHILIPS Innospire Go je navyše rýchla a jednoduchá, inhalátor dokáže zostaviť aj babka s dedkom, keďže dva diely stačí iba zakliknúť do seba. Po inhalovaní opláchnete hlavicu pod horúcou tečúcou vodou, vyvaríte ju vo vriacej vode, alebo použijete sterilizátor.

KROK č. 2: Rehabilitácia

 

Možno kývnete rukou, že inhalovanie máte dávno zmáknuté. Dôležitý krok, ktorý však väčšina rodičov vynecháva je rehabilitácia. Inhalovaním ste nariedili hlien v slizniciach, ten je ale potrebné dostať teraz von. Samozrejme, je úžasné prinútiť dieťa vôbec inhalovať, rehabilitácia však môže byť ďaleko zábavnejšia. Áno, zábavnejšia. Urobte si z toho prvok zábavy, radosť zo spoločne stráveného času. Fúkanie slamkou do pohára s vodou, hopsanie na fitlopte, či kreslenie pomocou fúkacích fixiek... všetko sú to veci, ktoré možno bežne robíte a neuvedomujete si, že vďaka tomu mobilizujete zriedené hlieny v slizniciach a pomáhate im dostať sa z dieťaťa von. Ak by ste však chceli posunúť svoju rehabilitáciu o úroveň vyššie, na úvod odporúčam tieto produkty:

  1. Flow-ball – jednoduchá pomôcka, pri ktorej sa zabaví celá rodina. Vyfúknete loptičku do vzduchu a držíte ju v rovnakej výške čo najdlhšie. Pomôcka ponúka široké možnosti rehabilitácie a zábavy zároveň.
  2. Shaker (O-PEP) – pri fúkaní vytvára shaker vibračné vlny, ktoré sa šíria do dýchacích ciest a napomáhajú uvoľňovaniu hlienu. Následne je oveľa jednoduchšie hlien vykašlať.
  3. Threshold PEP – ideálny pre väčšie deti, ktoré už majú s inhaláciou a rehabilitáciou skúsenosti, a pre dospelých, ktorých trápia respiračné ochorenia. Threshold PEP obsahuje ventil s pružinou, ktorá vytvára odpor a pozitívny tlak. Tým otvára dýchacie cesty a pomáha pri odstraňovaní hlienov. 

Cieľom je prinútiť dieťa čo najlepšie odkašlať. Možno sa na úvod budete trochu trápiť, verte mi však, že ak tento krok zavediete do svojej „očistnej“ rutiny, mnohonásobne sa vám to vráti.

KROK č. 3: Čistenie

 

Hurá! Máme odinhalované, odkašlané, poďme všetko pekne vyčistiť. Možno vám postačí horúca voda a bežný čistiaci prostriedok na riad. Pre moje čisté svedomie vám však odporúčam pomôcky sterilizovať minimálne raz za týždeň, pri chorobe alebo špecifických diagnózach denne. Najbežnejší spôsob je vyváranie vo vriacej vode, aby sme si však čo najviac uľahčili život, odporúčam pomocníka - Parný sterilizátor Philips Avent. Okrem inhalačnej hlavice, či iných pomôcok sa vám doňho zmestia aj dojčenské fľaše, či cumlíky, ak máte doma aj menšiu ratolesť. Špeciálny tip pre čistenie hlavice inhalátora PHILIPS Innospire Go je využitie pekarbonátu sodného, ktorý krásne odstráni všetky usadeniny, najmä ak v domácnosti bojujete s príliš tvrdou vodou.

Máte to za sebou

Možno toho bolo na úvod až príliš veľa. Ak však zavediete akýkoľvek krok z vyššie spomínaného do svojej dennej rutiny, poďakuje sa vám nielen zdravie vášho dieťaťa, ale aj vaše psychické zdravie.

Lebo spokojná mama znamená spokojné dieťa a spokojnú rodinu.

Katarína